ua

ua

Wednesday, June 19, 2019

Poll : Άνθρωπε 1971 - Poll 1972


Poll was a Greek pop group founded in 1971 by Kostas Tournas, Robert Williams, Stavros Logarides and Kostas Papaioannou. In Greece, it is considered a historic group of the 1970s with pioneering lyrics. Poll is a legendary pop group which resonated with the Greek youth of the '70s, and its songs are viewed as "some of the best songs, which have remained in the history of Greek music". Poll is the most commercially successful Greek band of all time.

Οι Poll ήταν μια ελληνική Rock μπάντα που ιδρύθηκε το 1971 από τον Κώστα Τουρνά , τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Κώστα Παπαϊωάννου. Στην αρχή έπαιζε σιτάρ ο Σπύρος Μαυρογιάννης. Στην Ελλάδα, θεωρείται μια ιστορική μπάντα της δεκαετίας του '70 με πρωτοποριακούς στίχους, που ταυτιζόταν με την ελληνική νεολαία και τα τραγούδια τους θεωρούνται μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν παραμείνει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής .

Μέλη


Κώστας Τουρνάς
Robert Williams
Σταύρος Λογαρίδης
Κώστας Παπαϊωάννου
Νάσια Σάντι
Δέσποινα Γλέζου


Το όνομα Poll το πήραν ανοίγοντας ένα Αγγλικό λεξικό.
Ο Κώστας Τουρνάς έγραψε το Άνθρωπε Αγάπα μετά την παρακολούθηση της ταινίας "Φράουλες και αίμα".Ηχογραφήθηκε σαν demo από τον Κώστα και δυο Σκωτσέζους φίλους του, τον Τζο [κιθάρα] και την Μαρία [φωνή], αυτή τραγουδούσε στο κομμάτι, και με την βοήθεια του Μάκη Παπαθεοδώρου [πρώην "First"] στο φλάουτο, και παραδόθηκε στην "Φώνογκραμ" αποσπώντας θετική απάντηση.

Ευχαριστημένοι από την θετική απάντηση της εταιρίας, ο Κώστας Τουρνάς μαζί με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς παίζοντας στο σπίτι του πρώτου μια μελωδία από δω, λίγα ακόρντα από κει βγήκε ένα κομμάτι, πάνω σ'αυτό έγραψε ο Κώστας Τουρνάς τους στίχους του "Ήλιε μου" , που ήταν και το δεύτερο τραγούδι των Poll.
Με την βοήθεια του φίλου τους Χαραλαμπίδη και βοήθεια στα φωνητικά από τις φίλες τους Μαίρη Μοσέ και Νάσια ξαναγράφουν το "ήλιε μου" και το "άνθρωπε" σε νέα εκτέλεση.


Ο Κώστας Τουρνάς και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς ήταν φίλοι παιδικής ηλικίας που ξεκίνησαν τη μουσική τους συνεργασία το 1964, όταν συγκρότησαν το γκρουπ των Teenagers και ηχογράφησαν το πρώτο τους τραγούδι "You do not love me".
Το 1967, άλλαξαν το όνομα της μπάντας στο "Dinos and the X-Rays" αλλά διέλυσαν σύντομα διότι ο Τουρνάς έπρεπε να πάει στο στρατό και ο Ουίλιαμς πήγε στη Ρόδεσία όπου έμεινε για δύο χρόνια. 


Συνενώθηκαν τελικά και, μαζί με τον Σταύρο Λογαρίδη, σχημάτισαν  τους "Poll", αφού πρώτα εξέτασαν τα ονόματα "Paul" (μετά τον Paul McCartney ) και "Omega Limited".  Οι Poll, μαζί με τους Νοστράδαμος , ήταν μία από τις πρώτες Rock μπάντες της Ελλάδας.
Η πρώτη σύνθεση των Poll ήταν :
Σπύρος Μαυρογιάννης, Σταύρος Λογαρίδης, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Κώστας Τουρνάς, Μαίρη Μωσέ, Νάσια Σανδή.

Το λογότυπό τους ήταν το περίγραμμα ενός περιστεριού. Η πρώτη συναυλία τους έγινε στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα. Οι Poll άρχισαν επίσης να εμφανίζονται στο ¨Κύτταρο", παρουσιάζοντας τραγούδια που επηρεάστηκαν από την κουλτούρα των hippies. Εμφανίστηκαν επίσης στο "Ελατήριο" παρουσιάζοντας μουσική επηρεασμένη από τους Crosby, Stills, Nash And Young ενώ προστέθηκαν δύο νέα μέλη, η τραγουδίστρια Nasia Sandi και ο drummer Κώστας Παπαϊωάννου. Στο "Ελατήριο" , προστέθηκε επίσης η τραγουδίστρια Δέσποινα Γλέζου, η οποία αργότερα έφυγε για να επιδιώξει έναν πιο εξατομικευμένο ρόλο.


Οι Poll άρχισαν τις πρόβες σε ένα σπίτι που ανήκε στη γιαγιά του Κώστα Χαραλαμπίδη, πωλητή της ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας Elladisk, θυγατρικής της ολλανδικής πολυεθνικής Philips . Ο Χαραλαμπίδης παρείχε ένα demo της μπάντας στον Χρήστο Φασόλα, ο οποίος δούλευε στην Ελλάδα στο χώρο του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Τον Απρίλιο του 1971 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single που έγινε τεράστια επιτυχία. Στην Α πλευρά ήταν το τραγούδι «Άνθρωπε Αγάπα» και στην πλευρά Β ήταν το «Έλα Ήλιε μου» στην Polydor. Μετά από πρόταση του Φασόλα, ο Σταύρος Λογαρίδης έλαβε μέρος στην ηχογράφηση του τραγουδιού και έγινε μέλος της μπάντας.

Τον Σεπτέμβριο του 1971, κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ "Άνθρωπε", το οποίο  ήταν συσκευασμένο σε ένα ταγάρι.


Το "Άνθρωπε Αγάπα", θεωρείται το πρώτο αντιπολεμικό τραγούδι διαμαρτυρίας στην ιστορία του ελληνικού ροκ και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια των χρόνων της χούντας στην Ελλάδα. Το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από το hippie σύνθημα "Κάνε έρωτα όχι πόλεμο". 

Την άνοιξη του 1972 η μπάντα ηχογράφησε ένα single με τα τραγούδια "Αετοί"  και "Η Γενιά μας" τα οποία έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Αργότερα το 1972 εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης όπου έπαιξαν το "Μολυβιές φωτογραφίες", το οποίο επίσης κυκλοφόρησε ως single με το "Οσες Φορές" στην άλλη πλευρά.

Το 1972 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους, απλά με τίτλο Poll , αλλά με το παρατσούκλι "Λευκό", λόγω του λευκού του εξώφυλλου,επηρεασμένο από το Λευκό Άλμπουμ του Beatles. Το Λευκό άλμπουμ ήταν το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος και περιελάμβανε τραγούδια όπως το "Ελένη", το "Πες της μαϊμού να μην πειράζει", το "Ξημερώνει" και άλλα. Περιελάμβανε επίσης κι ένα κόμικ που έδειχνε την ιστορία της μπάντας.


Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1972, κοντά στην εποχή που οι Poll διαλύθηκαν, ο Ουίλιαμς έγινε ο κύριος συνθέτης της μπάντας, αντικαθιστώντας τον Τουρνά, ο οποίος μέχρι τότε είχε συνθέσει τα περισσότερα τραγούδια της μπάντας. Η τελευταία τους παράσταση ήταν τον Ιανουάριο του 1973, όταν εμφανίστηκαν στην Πρωτοχρονιάτικη παράσταση του Νίκου Μαστοράκη στην ΥΕΝΕΔ.

Διαλύθηκαν σύντομα μετά το δεύτερο άλμπουμ τους, επειδή ο Τουρνάς ήθελε να ακολουθήσει μια σόλο καριέρα. Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους της απόφασής του, ο Τουρνάς σχολίασε ότι ίσως η απόφαση για τη διάλυση οφείλεται στην ανάγκη ενός ατόμου να δημιουργήσει δουλειά που δεν μπορεί να καλυφθεί από την μπάντα και θα έπρεπε τότε να «θάψει» τη δημιουργική του ανάγκη για συναισθηματικούς λόγους. Ο Τουρνάς περιέγραψε επίσης τη διάλυση του συγκροτήματος ως "μεγάλη απώλεια".


Στις 24 Σεπτεμβρίου 1982 το συγκρότημα επανενώθηκε για μια συναυλία στο Λυκαβηττό που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε ως άλμπουμ. Μετά την επανένωση του 1982, κυκλοφόρησαν και πάλι τα πρώτα δύο άλμπουμ τους, λόγω της μεγάλης ζήτησης και έκανε τις παλαιότερες εκδόσεις των άλμπουμ να γίνουν αντικείμενα συλλογής. Τον Σεπτέμβριο του 1991 η μπάντα έδωσε πάλι συναυλία στην ίδια θέση στο Λυκαβηττό, η οποία οδήγησε σε φήμες μόνιμης επανένωσης, αν και αυτό δεν έγινε ποτέ.

Σε αντίθεση με παρόμοιες Rock μπάντες της εποχής, οι Poll δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά σε ερωτικά θέματα στα τραγούδια τους. Το hit τους "Άνθρωπε Αγάπα" ήταν ένα αντιπολεμικό τραγούδι και πολλά από τα άλλα τραγούδια τους άγγιζαν διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα των νέων της εποχής, όπως τα μακριά μαλλιά, τα οποία είδαν με καχυποψία η χούντα και η παλαιότερη γενιά εκείνη την εποχή . Τα τραγούδια τους για την αγάπη ήταν διαφορετικά και περιείχαν πρωτοποριακούς στίχους που εναλλάσσονταν μέ υπέροχες μελωδίες.

 ΑΝΘΡΩΠΕ 1971

 
01.
  Poll Means Love (Στίχοι: Robert Williams - Μουσική: Σταύρος Λογαρίδης)
02.  Φόβοι Μου (Κώστας Τουρνάς)
03.  Ψάχνω Να Βρω Τον Φίλο Μου (Σταύρος Λογαρίδης)
04.  Στην Πηγή Μια Κοπέλλα (Κώστας Τουρνάς
05.  2.000 Λόγοι (Κώστας Τουρνάς)
06.  Παρασκευάς Και Θωμάς (Κώστας Τουρνάς)
07.  Και Μιλώντας Για Ανθρώπους (Κώστας Τουρνάς)
08.  Ο Γέρος (Στίχοι: Robert Williams – Μουσική : Σταύρος Λογαρίδης)
09.  Χρώματα (Κώστας Τουρνάς)
10.  Piccadilly Circus (Κώστας Τουρνάς)
11.  Γιατί Έχει Μακριά Μαλλιά (Κώστας Τουρνάς)
12.  Σήμερα Κι' Αύριο (Κώστας Τουρνάς)
13α.  Πέστε Μου Τί Θέλω (Κώστας Τουρνάς)
13β.  Poll Σημαίνει Αγάπη (Στίχοι: Robert Williams - Μουσική: Κώστας Τουρνάς)
13γ.  Ποιός Θα Δείξει (Πέστε Μου Τί Θέλω) (Κώστας Τουρνάς)

    Bonus Tracks


14.  Η Γενιά Μας (Κώστας Τουρνάς)
15.  Έλα Ήλιε Μου  (Στίχοι: Robert Williams - Μουσική: Κώστας Τουρνάς)
16.  Άνθρωπε Αγάπα (Κώστας Τουρνάς)

Take it Flac HERE
   
 Poll 1972
01.  Ρυθμός (Ορχηστρικό)    
02.  Ξημερώνει     (Σταύρος Λογαρίδης)
03.  Δε Θα ΄Σαι Μάρτυς (Robert Williams)   
04.  Πες΄ Της Μαϊμούς Να Μη Με Πειράζει Με Το Δάχτυλο Της (Κώστας Τουρνάς)   
05.  Ελένη (Robert Williams)   
06.  Όσες Φορές (Κώστας Τουρνάς)   
07.  Μια Μέρα Βροχερή     (Σταύρος Λογαρίδης)
08.  Μάνα  (Κώστας Τουρνάς)    
09.  Σαν Πέρναγε Ο Χειμώνας  (Σταύρος Λογαρίδης)   
10.  Ποιος Μπορεί Να Πιστέψει  (Robert Williams)   
11.  Poll Means Love  (Σταύρος Λογαρίδης)
    
    Bonus Tracks

12.  Μολυβιές Φωτογραφίες   
13.  Αετοί

Take it Flac HERE  

2 comments:

  1. τα νιατα μου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Απίστευτη μουσική, εξαιρετικοί στίχοι! Θα βρεις και τους Νοστράδαμος στο Blog καθώς και Τουρνά , Λογαρίδη κ.λ.π. Καλές γιορτές.

      Delete