Saturday, November 20, 2010

Γιώργος Τσίγκος & Οι Μαύροι Κύκλοι - Τετραγωνισμένα Φύλλα




ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
& ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

WIPE OUT
WOR 038
[1991] E.P.


Label: Wipe Out! Records
Catalog#: WOR 038
Format: Vinyl, 12", EP, 45 RPM
Country: Greece
Released:1991
Genre: Rock
Style: Hard Rock

Tracklist
A Τετραγωνισμένα Φύλλα
B1 Μαύροι Κύκλοι
B2 Ξανθό Στο Μαυροκόκκινο

Mp3@320 & scans 53MB
Τετραγωνισμένα Φύλλα


http://www.giorgostsigos.gr/

Τετραγωνισμένα φύλλα, φύλλα πουλημένης έκφρασης.

Το τραγωνισμένα φύλλα είναι ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη εφηβεία των ονείρων και της επανάστασης που δεν ήρθε ποτέ. Από τη μια ένας αβάσταχτος ορθολογισμός, τετράγωνος, λογιστικός, τεχνοκρατικός ίδιος και απαράλαχτος σαν τις πλάκες μπροστά από τη βουλή και μέσα ξεράσματα ποτάσας να κάθονται στα έδρανα ζητώντας κατοικία στη καρδιά μας για να μας ταΐζουν ζάχαρες λύτρωσης.

Από την άλλη μια γενιά που ξεχύθηκε στους δρόμους στα μέσα της δεκατετίας του '80 που ήξερε να κρατά υψωμένες τις μαυροκόκκινες σημαίες των ονείρων μας. Εμείς, τα παιδιά με τα μαύρα ρούχα και τα μωβ φουλάρια της μοναξιάς που κατεβήκαμε στους δρόμους αυθόρμητα ενάντια στο φασισμό του κράτους. Συγκρουστήκαμε με τις επιχειρήσεις αρετής, με τα ΜΑΤ και ΜΕΑ. Ερωτεύομασταν τίς νύχτες γιατί μας έκλεψαν τον ήλιο οι σιδερόφραχτοι τρομονόμοι. Ζεσταινόμασταν απο τις φωτιές στα οδοφράγματα. Οχι δεν κλαίγαμε απο τα δακρυγόνα και τις αύρες που τσαλαπατούσαν, με συνεργό τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις ελπίδες μας για την εξέγερση. Κλαίγαμε μέσα μας για όλους τους χαμένους φίλους μας (ακόμα και ανήλικους) που δολοφόνησαν οι μπάτσοι, τις εξευτελιστικές παράνομες συλλήψεις, τους εξευτελιστικούς βίαιους διασυρμούς γιατί θελήσαμε να διαφέρουμε, θελήσαμε έναν καλύτερο κόσμο με ποιότητα και ανθρωπιά, γιατί δεν θελήσαμε να γίνουμε συνένοχοι με τη σιωπηρή πλειοψηφιά των βολεμένων φοβισμένων ανθρωπάκων.
Οι δεκάδες αυτοκτονίες φαντάρων, τα κολαστήρια των ψυχιατρικών ιδρυμάτων(Λέρος), οι βιασμοί στις φυλακές, τα καταπατημένα ανθρώπινα δικαιώματα, τα σχολεία φυλακές, τα στέκια που φτιάχναμε και τα κλείνανε με βία οι προστάτες των εμπόρων, οι καταλήψεις των εγκατελειμένων σπιτιών για να στεγάσουμε τα ονειρά μας, τα ναρκωτικά που πουλάνε μπάτσοι και κράτος μας συσπείρωναν στις συναυλίες όπου η μουσική μας γίνονταν κραυγή, ουρλιαχτό καταγγελίας.Τα παιδιά με τα μακριά μαλλιά, τα σκουλαρίκια που ήθελαν να ζήσουν κι όχι να επιβιώσουν, ήθελαν να είναι διαφορετικοί και τους έλεγαν αλήτες γιατί ήθελαν να αλλάξουν τη πορεία στο αίμα τους. Κουβάλαγα σε πρόχειρες ηχογραφίσεις τα τραγούδια μου και τα μοίραζα μαζί με τα βιβλία μου σε φίλους.Το καλοκαίρι του 1990 δούλεψα στην οικοδομή και μάζεψα κάποια χρήματα με σκοπό να τυπώσω μερικά βινύλια έτσι μόνο για φίλους. Έψαχνα καιρό για μουσικούς να με βοηθήσουν κι ήταν πραγματικά δύσκολο να βρω συνεργάτες που να πιστεύουν αυτά που είχαν στη ψυχή τους τα τραγούδια μου. Τυχαία άκουσα μια πρόχειρη ηχογράφιση στο σπίτι του φίλου Νίκου από ένα μαθητικό συγκρότημα και του ζήτησα να μου γνωρίσει τα παιδιά. Έτσι βρέθηκα να κάνω πρόβες με τους Γιάννη, Μάνο, Οδυσέα, Νίκο και τον Μανώλη στα πλήκτρα. Ήξερα ότι ήταν δύσκολο να τους εξηγήσω τι τράβηξα, ποιός ήμουν, τι ήθελα, από που ερχόμουν αλλά ήξερα όμως ότι μας ένωνε η μουσική μας. Ένιωθα ότι ερχόμουνα από ένα άλλο κόσμο. Έβλεπα με ρομαντισμό το βιολογικό θάνατο και φοβόμουνα τρομερά το θάνατο της ψυχής. Μισούσα τη μοναξιά και ερωτευόμουν την αληθινή μοναξιά. Μετά απο τρείς πρόβες και δώδεκα ώρες στο στούντιο ηχογραφήσαμε τα πρώτα τρία ταγούδια μας. Ο Κώστας τότε με σύστησε στο Θοδωρή και το Γρηγόρη κι έτσι βρεθήκαμε απρόσμενα να κυκλοφορούμε απο μια μικρή εταιρεία. Πρότεινα στα παιδιά, στους μουσικούς, να βάλουμε ένα όνομα για το συγκρότημα. Είπα να το λέμε ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ απο το ομώνυμο τραγούδι. Τα παιδιά τότε είχαν τό δικό τους συγκρότημα που το αγαπούσαν και θα ξαναγυρνούσαν πάλι εκεί. Το είχαν βάλει άλλωστε και σαν προϋπόθεση για να με βοηθήσουν στην ηχογράφηση. Εγώ έλπιζα κρυφά ότι θα γίνουμε ομάδα κι ένα συγκρότημα όπως αυτά που είχα αγαπήσει στη δισκοθήκη μου. Τα παιδιά επέμεναν λέγοντας ότι αφού δεν θα συνεχίσουμε και έχω πληρώσει όλα τα έξοδα να μπει μόνο το ονομά μου όπως και στα βιβλία μου. Τελικά μπήκαν και τα δυο κι έτσι βαφτίστηκε το συγκρότημα. Άλλωστε φανταζόμουν ότι με την εκπλήρωση αυτού του μουσικού ονείρου θα μοίραζα αυτά τα δισκάκια σε φίλους μου και δεν θα υπήρχε περαιτέρω συνέχεια.

Θυμάμαι με συγκίνηση την συγκλονιστική εμπειρία της χάραξης του δίσκου, το πρώτο δείγμα, την εκτύπωση του εξώφυλλου με τα σκίτσα του φίλου Αντώνη και τις φωτογραφίες απο πίσω των παιδιών. Δάκρυσα απο ευτυχία. Σκέφτηκα ότι ήμουν ακόμα ζωντανός, την είχα γλυτώσει ακόμα μια φορά. Κι αυτό το χρώσταγα σ΄αυτά τα παιδιά. Θυμάμαι όταν τους πήγα τα πρώτα αντίτυπα και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Έμαθα μετά ότι πήγαν και μέθυσαν για να το γιορτάσουν. Τότε σκέφτηκα ακόμα ότι ίσως να μη τους ξαναδώ!
[Από το site του Γιώργου Τσίγκου]


Κριτικές τύπου


Η Αυγή της Κυριακής
21 Απριλίου 1991-Αρ.Φ. 5092
Ελληνικό ροκ με ελληνικό στίχο και πολύ καλή μουσική από τον Γιώργο Τσίγκο και τους Μαύρους Κύκλους. Πρόκειται για ένα 45άρι με τρία τραγούδια από τα οποία ξεχωρίζει ιδιαίτερα το τελευταίο.

Στις Σκιές του Β23
Τεύχος Νο 4
Ο Γιώργος Τσίγκος απ'το 79 έχει εκδόσει 4 βιβλία και με τους ΡΕΚΒΙΕΜ(προηγούμενο γρουπ που τραγούδαγε) είχε κάνει αρκετά LIVE, Οι "ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ" είναι το καινούριο του γρουπ. Το ROCK που αποδίδουν "κλασικίζει", και δεν έχει τίποτα το φρέσκο, αλλά καταφέρνει και δένει αρμονικά με το στίχο. Το "Τετραγωνισμένα Φύλλα" που καλύπτει όλη την πρώτη πλευρά είναι ένα οδυνηρό ποίημα, ένα καθημερινό δράμα θα έλεγα. Στο ίδιο κλίμα το "Ξανθό Στο Μαυροκόκκινο" ενώ το "Μαύροι Κύκλοι" (και τα δύο καλύπτουν την Β' πλευρά ) είναι πολύ πιο γρήγορο (αγγίζει τα όρια του μέταλ). Ο Γ. Τσίγκος μπορεί και "μιλάει" στην καρδιά του καθενός και αυτό είναι που μετράει. Τι και αν θυμίζουν όλα παρελθόν; Άλλωστε πολλοί δεν είναι αυτοί που το νοσταλγούν;

ΟΖ
Τεύχος Νο 16
Αλλη μια κυκλοφορία για την Wipe Out! Τι κρίμα να μην είναι από τις καλές της στιγμές. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Τίτλος του δωδεκάιντσου, Τετραγωνισμένα Φύλλα. Στη μια πλευρά το ομώνυμο κομμάτι. Μια απαγγελία κοινότυπων στίχων που θέλουν να περάσουν για ποίηση, και κοινότυπης μουσικής. Στην άλλη πλευρά, το βαρυμεταλλικό Μαύροι Κύκλοι και το βαρετό Ξανθό Στο Κοκκινόμαυρο. Δίσκος που ξεπερνιέται μάλλον εύκολα.

DUNE
ΜΑΪΟΣ 1996 - Τεύχος 4
Επιστροφή στον Ελληνικό χώρο και πάλι για δύο σημαντικά σχήματα: Το πρώτο είναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ και οι ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το μίνι LP είναι ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. "Τετραγωνισμένα φύλλα φύλλα πουλημένης έκφρασης φιγουράρουν αποβλακωτικά πίσω από πάγκους με χυμένα σκουπίδια Έγινε το rock στίβες αποτσίγαρων από πελάτες pub που τραβολογιούνται από χιλιοτυπωμένες φάτσες λόγια και παραγγελιές για κανάλια φυγής. Για κανάλια φυγής; Χα, χα, χα, χα, χα!!! Ταβέρνα , καφετέρια , pub στρατόπεδο , σπίτι Πάλι απ` την αρχή. Κόλλησαν όλα στο μυαλό μου σαν χυμένοι καφέδες ξεραμένοι στα ίδια λουστραρισμένα τραπεζάκια. Έμποροι μεταπουλούν την ευχαρίστηση με δόσεις άφιλτρων χειμάρων κοροϊδίας σ' αντάλλαγμα χρυσάφι και πιοτό... ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ (φωνή), Νίκος Μπελίτσιας (κιθάρα), Μάνος Σπυριδάκης (μπάσσο), Γιάννης Τσιγκουνάκης (κιθάρα), Μάνος Ζήκος (πλήκτρα) και Οδυσσέας Ανδρούτσος (τύμπανα). Την κάνατε μάγκες...

Ηλεκτρονικό Περιοδικό Avopolis
Recollections - 5/4/2001
Και αυτή τη βδομάδα εδώ είμαστε με άλλο ένα .Recollections προκειμένου να σχολιάσουμε άλλη μία εγχώρια κυκλοφορία. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Γ. Τσιγκο και τους Μαύρους κύκλους με τον δίσκο τους Τετραγωνισμένα Φύλλα. Ιδού λοιπόν:
Ο Γιώργος Τσίγκος σήμερα είναι αρκετά γνωστός από τις live εμφανίσεις του αλλά και από τους νέους του δίσκους που κυκλοφορούν από την ΕΜΙ. Η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το «τανγκο βατράχων».
Με το 12’’ Τετραγωνισμένα φύλλα ο Γ. Τσίγκος και η παρέα του μπαίνουν στη δισκογραφία της ελληνικής ροκ σκηνής με μία πολύ αξιόλογη δουλειά. Τρία κομμάτια σε «ποίηση» του Γ. Τσίγκου και σε μελωδίες που ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της ελληνικής σκηνής και δίνουν ένα άλλο ύφος στο χώρο.
Ο τρόπος που τραγουδά και γράφει ο Γ. Τσίγκος είναι μοναδικός και έτσι ο δίσκος αυτός των 45 στροφών ανοίγει δρόμους στο συγκρότημα που συνεχίζει περίπου 10 χρόνια μετά να κρατά το ιδιαίτερο ύφος του. Ο λόγος που ασχολούμαστε ειδικά με αυτόν τον δίσκο είναι επειδή απλά … τυχαίνει… να είναι ο πρώτος του συγκροτήματος…. Όποιον και αν είχαμε επιλέξει θα ίσχυαν περίπου τα ίδια.
Τετραγωνισμένα φύλλα, ένα κομμάτι που η διάρκεια του είναι περίπου στα 9 λεπτά και μέσα σε περίεργες ατμοσφαιρικές μελωδίες αλλά και απρόσμενα ξεσπάσματα, απαγγέλλονται σκόρπια αποσπάσματα από βιβλία του Γ. Τσίγκου.
Μια σύνθεση η οποία ταξιδεύει τον ακροατή, χρησιμοποιώντας ως εκφραστικό μέσο κυρίως τον στίχο ο οποίος ακολουθεί τις πιο αλλοπρόσαλλες ιδέες και τις δένει με μουσική, δημιουργώντας έτσι, μια διάθεση απρόσμενη, πεσιμιστική μα και συνάμα ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για ένα κομμάτι που ακόμη και μετά από τόσες ακροάσεις που το έχω κάνει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να με αγγίζει και να μου αλλάζει τη ψυχολογία και τη διάθεση όποτε το ακούω…
Στην συνέχεια, Τετραγωνισμένα φύλλα και τέλος Ξανθό στο μαυροκόκκινο…. Τα κομμάτια αυτά κινούνται στην ίδια φόρμα με το τετραγωνισμένα φύλλα αν και ομολογουμένως έχουν πιο «σταθερές» μουσικές κατευθύνσεις και ακούγονται λιγότερο αυθόρμητα. Πρόκειται για τον «κλασσικό» ήχο του συγκροτήματος τον οποίο κανένα άλλο γκρουπ της εγχώριας σκηνής δε φαίνεται να χρησιμοποιεί ή να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει.
Οι μαύροι κύκλοι δεν είναι κάποιο υπέρ-συγκρότημα και σίγουρα δεν είναι το γκρουπ που θα ξεχώριζε κανείς για τις τρομερές μουσικές του καινοτομίες ή για να ισχυριστεί ότι η ελληνική σκηνή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (αλλά ούτε για να ισχυριστεί και το αντίθετο), είναι όμως ένα συγκρότημα που σταθερά για τόσα χρόνια ακολουθεί το μουσικό ύφος που έχει επιλέξει και είναι σε θέση να παίξει και να συνθέσει κάποια κομμάτια που αφενός μεν θα εκφράσουν τις σκέψεις των μελών του, αφετέρου δε θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αρκετούς φίλους της ελληνικής ροκ σκηνής.
Ο Γ. Τσίγκος κυκλοφόρησε αυτή την πρώτη του δισκογραφική δουλειά από την wipe out records το 1991, η επόμενη δισκογραφική του κίνηση ήρθε από την ίδια εταιρία έναν περίπου χρόνο αργότερα: «χαμένοι ποιητές μας», ακολούθησε ο πολύ καλός δίσκος «η πόλη των αθανάτων» με κομμάτια όπως το «τρυπάς τη σιωπή» και το «υποκρινόμενος» που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Η επόμενη δισκογραφική κίνηση του συγκροτήματος έγινε το 1997 από εταιρία πολυεθνική αυτή τη φορά. Το γκρουπ περνά στο δυναμικό της ΕΜΙ και βγάζει το cd πάνινες κούκλες, το οποίο περιέχει και το κομμάτι «τετραγωνισμένα φύλλα» στην ίδια ακριβώς ηχογράφηση με αυτήν που περιέχεται στο mini lp που σήμερα σας παρουσιάζουμε, τέλος το cd του συγκροτήματος «ταγκό βατράχων» από την ίδια εταιρία είναι η τελευταία δουλειά του γκρουπ προς το παρόν.
O Γιώργος Τσίγκος πλέον έχει αποχωρήσει από την ΕΜΙ.
Άξιο αναφοράς και ότι το συγκρότημα είναι αρκετά ενεργό και σε live.


2 comments:

  1. Ανεπαναληπτος ο Γιωργαρος τι να λεμε τωρα....Πολυ μπροστα απο ολους τους αλλους της εποχης του ηταν..και συνεχιζει ακαθεκτος....!!!!

    ReplyDelete
  2. Ρε παιδιά που τα βρίσκετε όλα αυτά ? Δισκάδικο έχετε ? Συγχαρητήρια !!!

    ReplyDelete