ua

ua

Sunday, May 08, 2022

Εν Πλω: Εν Πλω 1989

 

Μία από τις σημαντικότερες μπάντες που έχει να επιδείξει η ελληνική ροκ σκηνή είναι και οι Εν Πλω. Οι Εν Πλω είναι μία ιδιόμορφη περίπτωση μπάντας, η οποία από τα στενά και περιορισμένα μουσικά δρώμενα της δεκαετίας του '80, πέρασε στην συνείδησή μας και έγινε μύθος που εξακολουθεί να στοιχειώνει τις καρδιές με τρόπο μαγικό.
                                              


Οι Εν Πλω δημιουργήθηκαν από τον Ντίνο Σαδίκη γύρω στο 1984, μαζί με μια παρέα τεσσάρων ατόμων με τις ίδιες σκέψεις για τη μουσική. Η μπάντα έγραφε πολύ καλή μουσική συνδυάζοντας το ροκ με τις παραδοσιακές ελληνικές φόρμες αλλά και τη ρεμπέτικη μουσική. Το 1987 ηχογραφούν ένα demo με 10 τραγούδια και αρχίζουν να το στέλνουν σε διάφορες εταιρείες χωρίς όμως καμία θετική ανταπόκριση. Το 1988 γίνεται η πρώτη επαφή με την Penguin. Τότε βρέθηκε ένας φίλος του Ντίνου του Σαδίκη, ο Αντρέας Χριστοφύλης, ο οποίος έβαλε και τα χρήματα για την παραγωγή του πρώτου τους δίσκου. Ο δίσκος ξεκίνησε να ηχογραφείται τον Νοέμβριο του '88 και μετά από λίγους μήνες ήταν έτοιμος. Η ηχογράφησή του όμως δεν ικανοποιούσε τη μπάντα, η οποία ξαναηχογράφησε τελικά τον δίσκο στις αρχές του '89.
                                                                        

Οι Εν Πλω είναι συγκρότημα φάντασμα. Εξαφανίστηκαν πριν καλά-καλά εμφανιστούν στα τέλη του '80, κι όμως αποτελούν για πολλούς σημείο αναφοράς για το ελληνόφωνο - και γενικότερα το ελληνικής προέλευσης - ροκ. Στην πραγματικότητα παραμένουν ένα σχετικά άγνωστο γκρουπ, εν μέρει και από δική τους επιλογή. Εξέδωσαν έναν και μόνον δίσκο (και έναν ακόμη ο Σαδίκης).
Όταν τα 1000 αντίτυπα του "Εν Πλω" εξαντλήθηκαν, δεν εκμεταλλεύτηκαν τις πολύ καλές κριτικές στον τύπο και δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται να τυπώσουν περισσότερα. Κι ακόμη, δεν τους απασχολούσαν οι συναυλίες.
                                                 

Πολλές συστάσεις πιστεύω δεν χρειάζονται για την μπάντα σταθμός αυτού που θέλουμε να ονομάζουμε ελληνικό ροκ. Και για αυτούς που δεν την ψάχνουν και πολύ την δουλειά να πούμε ότι η μπάντα δημιουργήθηκε το 1985 από τον Ντίνο Σαδίκη που συντροφεύει πλέον τον Γιάννη Αγγελάκα με το μπαγλαμαδάκι του και όχι μόνο. Κρατώντας χαμηλό προφίλ,  δεν έδωσαν πολλές συναυλίες ούτε συνεντεύξεις, αφήνοντας τη μουσική να μιλάει από μόνη της συνδυάζοντας το ροκ με τις παραδοσιακές ελληνικές φόρμες και τους άναρχους κιθαριστικούς παροξυσμούς με τις μελωδικές δομές.
                                     

Βασικά μέλη των Εν Πλω ήταν ο Ντίνος Σαδίκης, φωνή, και ο Δήμος Ζαμάνος, κιθάρες και φωνητικά (ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από λίγα χρόνια). Από το group πέρασαν και οι Χρήστος Πολίτης, Δημήτρης Καφούσιας, Στράτος Αλοίμονος.
Έπαιζαν κιθαριστικό ροκ, μετα-punk (στην Ελλάδα μόνον μετα-punk προλάβαμε μια και το punk και κοινωνικά και μουσικά δεν μας ακούμπησε καθόλου) και ήταν ξεκάθαρα προϊόν της δεκαετίας του '80. Τότε που η άλλη κακή λέξη μετά το "Αμερικάνος" ήταν το "μπάτσοι" και όχι το "παγκοσμιοποίηση", που τα πολιτικά τραγούδια του στιλ "τα αντάρτικα" ή "τα αγροτικά με το Θωμά Μπακαλάκο" είχαν γίνει ντεμοντέ, που το "έθνικ" ήταν καινούρια μόδα, συνήθως όχι σε συσκευασία lounge για μπαράκια στην αμμουδιά.
                                               

Η μουσική των Εν Πλω ήταν περισσότερο "ελληνική" και πρωτότυπη από άλλα γκρουπ που έδρασαν εκείνη την εποχή. Και μάλιστα τα στοιχεία ελληνικής παράδοσης, όπως κλαρίνα και απόηχοι ρεμπέτικου, ήταν εκείνα που συνιστούσαν την πρωτοτυπία. Οι στίχοι μας ακούμπησαν γιατί ήταν αληθινοί, και αυτό το καταλαβαίναμε καλύτερα αφού ήταν στη γλώσσα μας, δεν χρειάζονταν μετάφραση. Λίγο κλειστοφοβικοί ίσως, απαισιόδοξοι, αλλά το είπαμε, το "Εν Πλω" είναι προϊόν της δεκαετίας του '80.
                                            

Η ερμηνεία του Σαδίκη ήταν παθιασμένη αλλά καθόλου "δήθεν" ή στημένη. Η παραγωγή καλύτερη από άλλες εγχώριες της εποχής, και τώρα που το ξανακούω καλύτερη και από ακριβότερες παραγωγές που έγιναν στο μέλλον.
                                           

Η δισκογραφία τους ήταν πολύ περιορισμένη. Κυκλοφόρησαν έναν μόνο δίσκο, το "Εν Πλω" το 1989. Είχε προηγηθεί το 1987 ένα demo με 10 κομμάτια ηχογραφημένα σε τετρακάναλο. Ένα mini LP με τα remix του "Εν Πλω" που ετοίμασαν, τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Κάποια τραγούδια του δίσκου "Μολυβένιες Ιστορίες" του Ντίνου Σαδίκη είναι της εποχής των Εν Πλω. Ένα 7' single που κυκλοφόρησε με το fanzine "Στις Σκιές του Β' 23", περιέχει διασκευή στο "Αντιλαλούν Δύο Φυλακές" του Μ. Βαμβακάρη.
                                               

Αν ο όρος "εναλλακτικό ελληνικό ροκ" σήμαινε ποτέ κάτι, αυτό νομίζω ότι είναι οι Εν Πλω. Όμως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μοιάζουν σαν μια υπόσχεση που τελικά πήγε χαμένη. Πόσο μπορεί να επηρέασε τα μουσικά πράγματα της Ελλάδας κι εντέλει πόσο σημαντικό για την ελληνική μουσική είναι ένα γκρουπ που ακούστηκε από τόσο λίγους; Μπορεί εγώ και λίγοι ακόμη να αγαπάμε τους Εν Πλω περισσότερο από άλλους πιο επιτυχημένους εμπορικά, όπως τις Τρύπες ή τα Ξύλινα Σπαθιά, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά ότι οι Τρύπες είναι σαφώς επιδραστικότερο γκρουπ, άσχετα αν η επίδραση αυτή ξοδεύτηκε κυρίως στη λογική των εταιριών "να κυκλοφορήσουμε κάτι σαν τις Τρύπες, ροκ με ελληνικό στίχο, επειδή στη βράση κολλάει το σίδερο".  (http://www.mic.gr/cds.asp?id=30297)
                                                 

MiC
ROCKING

Η έκδοση της Alltogethernow είναι μία αποθορυβοποιημένη και remastered  έκδοση , από τους Τίτο Καργιωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα , του δίσκου βινυλίου και του 7” single που κυκλοφόρησε αργότερα με το περιοδικό «Στις Σκιές του Β 23» .
Το ένθετο επίσης είναι αναβαθμισμένο με σημειώσεις του Ντίνου Σαδίκη , ενώ στο cd περιέχεται και ένα σπάνιο βίντεο των «Εν Πλώ» .
                                                  

[Από τη Λάρισα του 1980 και τα Μαύρα Τηγάνια, στην Αθήνα του 1985 και τους Εν Πλω. Μέσω Θεσσαλονίκης ο δρόμος. Από τον Στέφανο Κανελλή και το υπόγειο της Σμολένσυ, στο Δήμο Ζαμάνο και τη παλιά μονοκατοικία της οδού Καλαβρίας. Στο νούμερο τρία. Πάνω από την Πανόρμου. Με τον Κώστα Μυλωνά, τον Χρήστο Πολίτη και τον Μίμη Καφούσια. Την Ελένη, την Καβασάκι και τη Λούνα. Τις αυγοθήκες και τα φελιζόλ στους τοίχους. Πρέπει να είχε ποτίσει εκείνο το σπίτι από μουσική. Από τους έρωτες. Από φίλους.
Κι ύστερα ήρθε ο Οκτώβρης του '87. Πρώτη Οκτωβρίου. Ο Οκτώβρης του Μιχάλη. Στο τέλος του μήνα μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε λειψοί. Οσοι απομείναμε μπαλώσαμε όπως-όπως τις τρύπες , κλείσαμε πορτοπαράθυρα και συνεχίσαμε. Με μεγαλύτερη τρέλα.
Λίγους μήνες μετά εισβάλει κυριολεκτικά στη ζωή μας ο άνθρωπος που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την τελική εικόνα των ΕΝ ΠΛΩ. Ο Αντρέας Χριστοφίλης. Ο άνθρωπος που πίστεψε σε μας και με την αίσθησή του, αυτή την απίστευτη αίσθηση ζωής, μας έσπρωξε ένα βήμα πιο πέρα.
Μπαίνουμε στο στούντιο και γράφουμε. Δεν μας αρέσει τίποτα. 'Η σχεδόν τίποτα. Κρατάμε μόνο το "όνειρο" και πάμε πάλι από την αρχή.
Επιτέλους! Αρχές του '89 έχουμε στα χέρια μας τα εννιά τραγούδια του πρώτου και τελεταίου δίσκου των ΕΝ ΠΛΩ. Κολλάμε μόνοι μας τα χασαπόχαρτα των εξωφύλλων, ενώ ο Αντρέας παίρνει τις ταινίες και πάει για mastering στο Λονδίνο. Κυκλοφόρησε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, σε χίλια αντίτυπα από την Penguin.
Τελικά, ακόμα έχω την απορία αν βγήκε κανείς σώος από αυτή την ιστορία...
ΝΤΙΝΟΣ ΣΑΔΙΚΗΣ (Θεσσαλονίκη Απρίλης 2011) ]

Εν Πλω – Εν Πλω  1989
Label: Alltogethernow – atn cd 002
Format:    CD, Album, Enhanced
Country: Greece
Released: 2011
Genre: Rock
Style: Alternative Rock

TRAXS

                                                 


01. Παγωμένο    4:10
02. Χωρίς Κανόνα    4:12
03. Φίλοι    5:19
04. Φεύγεις;    4:08
05. Αφιερωμένο    5:06
06. Χτες Βράδυ    5:17
07. Φα#    4:58
08. Όνειρο    5:13
09. Στην Κοπελλιά Σας    3:20
Επι πλέον Τραγούδια   
10. Αντιλαλούν Οι Φυλακές
(Written-By [Uncredited] – Μάρκος Βαμβακάρης)  4:10
11. Είχα Έρωτες    4:26

Phonographic Copyright – Alltogethernow
Recorded At – +1 Studio
Mastered At – Tape One

Design [Σχεδιαστική Προσαρμογή] – Red Creative
Drums, Percussion – Κώστας Καλογήρου
Electric Guitar, Bass, Clarinet, Flute [Φλογέρες], Other [Δοξάρια] – Δήμος Ζαμάνος
Engineer – Σπύρος Χατζηνικολάου
Engineer [Ψηφιακή Επεξεργασία Επανέκδοσης] – Τίτος Καριωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας
Mastered By – Denis Blackham
Mixed By [Remix] – Εν Πλω
Painting [Cover] – Γιώργος Μακρής
Producer – Αντρέας Χριστοφίλης
Voice, Acoustic Guitar, Liner Notes – Ντίνος Σαδίκης

Τα κομμάτια 10, 11 αποτελούν το 7'' που συνόδευε το fanzine 'Στις Σκιές του Β 23'.
Το κομμάτι 10 είναι διασκευή. Το πρωτότυπο είναι σύνθεση του Μάρκου Βαμβακάρη.

ΣΤΙΧΟΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟ – 1989      

Σαν άδεια γραφομηχανή χτυπάω τη ζωή μου
μουντά είναι τα γράμματα, μελάνι χαλασμένο
φιγούρα και κουνήματα, μπουκάλι τρυπημένο

Για μια τζουρίτσα ξεπουλάς παρέα του τσιγάρου
το χερί σου σφιχτά, μην κλαις και μου χαθείς
είν’ η βλακεία της σκηνής, φωτιά που ξενυχτά

Με ζεστασιά του αλκοόλ ψεγάζω τα ονειρά μου
λιγό πρωτού βρωμίσουνε και το λεκέ στο στρώμα μου
σημάδι πάντα ερωτικό, ζηλέψουν και τον σβήσουνε

ΣΤΙΧΟΙ ΦΕΥΓΕΙΣ – 1989      

Μετρώντας άδικα χαμένο χρόνο
λίγο προτού κλειστώ στη φυλακή
μάζευα ώρες τούφες από κρύο
κι όλο ρωτούσα τι γυρεύω εκεί

Χορτασμός από νέα συμβάντα
κορεσμός μήπως φτάσει το φως
Μη λυπάσαι θα `ρθω πάλι γερός
μη λυπάσαι που θα `ρθω δυστυχώς

Πεταχτός κι αυτός ο χειμώνας
λυτρωμός θα `ναι το καλοκαίρι
Μη λυπάσαι δεν έχω πια λημέρι
μη λυπάσαι που απ’ αυτό θα χαθώ

Κι όταν σε ρώτησα αν θες να φύγουμε από δω
με κάρφωσες και μου `φτυσες σ’ ήχο μουγκό

Μήπως ξέρεις κάποιο μέρος που να φοβάμαι λιγότερο;

Μελαγχόλησες τώρα και φεύγεις
μόνος μου έμεινα κι εγώ
Δε σ’ αρέσανε… και φεύγεις;
λες και το βράδυ δε θα μπορώ να κοιμηθώ

Δε σ’ αρέσανε…και φεύγεις;
Δε σ’ αρέσανε ..και φεύγεις;

ΣΤΙΧΟΙ ΦΑ – 1989      

Χρεωμένος μια λαθραία ηλικία έπ αόριστον
Χαμάλης κάποιας βραχνιασμένης άπαιχτης φωνής
Με μια θολούρα δεν τελειώνει σύνδρομο αχώριστο

Τα όνειρα σου πάγωσες
Και τα όνειρα σου πάγωσες στην αγωνία μιας πληγής
Και τα όνειρα σου πάγωσες στην αγωνία μιας πληγής
Και τα όνειρα σου πάγωσες στην αγωνία μιας τυφλής αναμονής

Ψάχνοντας για λεύτερους και ζωντανούς ανθρώπους
Κρατάς κρυμμένα αποθέματα μοναξιάς
Κρυμμένος πίσω από βιτάλια τρίφυλλα που γυρίζουν

Την αμνησία κυνηγάς
Την αμνησια κυνηγάς για μόνη λύση σιγουριάς
Την αμνησία κυνηγάς για μόνη λύση σιγουριάς
Την αμνησία κυνηγάς για μόνη λύση γκρίζας σιγουριάς

MP3 @ 320 Size: 117 MB
Flac  Size: 302 MB

4 comments:

  1. A promissing cd. I can't say anything about the music yet. I'm totally relying on you. I found them relatively cheaply in Greece from a lady where i have often ordered something. Thank you for this, especially from Greece, that i would never have known about otherwise.
    Lucky to know someone who is an expert on the greek scene.

    I'm listening to INTO PARADISE. Received 2 days ago. Simply EXCELLENT, just right for me.

    ReplyDelete
  2. Was able to listen to the full album on discogs. EXCELLENT.
    1989 and alternatively rock and your recommendation nothing could be wrong.

    ReplyDelete
  3. έχω τον δίσκο.
    εδώ είναι αυτά που έγραφα το 2011.
    δεν τα θυμαμαι τώρα κι ούτε θα τα διαβάσω

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστώ! I have been searching a long time for this

    ReplyDelete