ua

ua

Wednesday, August 27, 2025

Κώστας Παπαποστολόπουλος: Κόκκινα Πρίσματα ( Μυθιστόρημα - Μαϊος 2025) Εκδόσεις 24γράμματα

 

Ο Κώστας Παπαποστολόπουλος διαχειριστής (BLOGGER) των "URBAN ASPIRINES" σας παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο "ΚΟΚΚΙΝΑ ΠRΙΣΜΑΤΑ" από τις εκδόσεις 24γράμματα.
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, Μάιος 2025
Σελίδες: 214
Είδος: Μυθιστόρημα, Λογοτεχνία
Εκδόσεις: 24γράμματα / Γιώργος Δαμιανός

Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου.


Τις επόμενες δύο ημέρες απομακρυνόμουν με τα πόδια από το σπίτι και χανόμουν σε μακρινούς περιπάτους ως τη θάλασσα. 
Πάλι η θάλασσα! Με λιτανείες μπλε αποχρώσεων μαγνητίζει το βλέμμα μου, χαρακώνει την αστάθεια της ψυχής μου, σπέρνει κοράλλια στο νου μου, με σέρνει, με πεθαίνει, με ξυπνά, με παρασέρνει. Με βυθίζει στην αρμονία της ζωής. Κέντημα αφροστόλιστο τα κύματά της. Θάλασσα! Πηγή ζωής, που τη ζωή μου πνίγεις.
Θάλασσα! Μάγισσα, που με καράβια σμίγεις σ' ένα συνονθύλευμα από λυγμούς και πόνους, σ' ένα σφιχταγκάλιασμα από αφρισμένους τόνους.
Θάλασσα!Προσευχή στους δώδεκα θεούς μου.
Θάλασσα! Δύναμη, κυματιστή αφή που διαβρώνεις τους ναούς μου.

Η θάλασσα! Πάλι η θάλασσα! Μου έπαιρνε το μυαλό και μου το τραγάνιζε σπιθαμή προς σπιθαμή. Το λιμανάκι του χωριού ήταν μικρό, γραφικό. Τεράστια βράχια το λύτρωναν σε μια γαλάζια ηρεμία απωθώντας τα αγριεμένα κύματα που τολμούσαν να το αγγίξουν. Η φουσκοθαλασσιά σκόνταφτε στους βράχους, αδυνατώντας να πλησιάσει τα ψαροκάικα που αποζητούσαν ένα ήρεμο απάγκιο. Μου φάνηκε πολύ παράξενη η σχέση που είχαν οι βάρκες με τη θάλασσα. Για μια στιγμή είχα την εντύπωση ότι την κοροϊδεύουν. Κλεισμένες, προφυλαγμένες μέσ' την ασφάλεια του μικρού λιμανιού, έδιναν τη εντύπωση ότι δεν την είχαν ανάγκη. Η θάλασσα όμως βούιζε, βρυχώταν, θέριευε, σα γιγάντιος χαμαιλέοντας άλλαζε το ατίθασό της χρώμα. Καλούσε μαχητές, ονειροπόλους, ταξιδευτές, μάγους και γαμπρούς να νυμφευθούν το άγνωστο παρθένο περιβόλι της. Άξιους θαλασσινούς να κορφολογήσουν τα κρυφά της λουλούδια, και να πλαγιάσουν στο βυθό, χορεύοντας στο τραγούδι της σειρήνας. Να πνιγούν και ν' αναστηθούν. Να υποταχθούν και να επαναστατήσουν. Να λιποθυμήσουν και να νιώσουν. Να ερωτευτούν και να πεθάνουν. Να νικήσουν και να χάσουν. Ταυτόχρονα. Αναπνέοντας μονάχα τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες στιγμές της ζωής, το όνειρο, την πλάνη και το αύριο που αύριο δεν έχει. Αφουγκράστηκα τα κύματα κι η φωνή τους καλούσε κι εμένα.

" Κι εσύ ταξιδιώτη! Πάθος μέσ' τη χαραυγή.
Ζεις, αναπνέεις ανάμεσα στου έρωτα τα σκέλια
μπροστά στα οποία σέρνεσαι.
Κι εσύ! Μέσα στη μαύρη σιωπή
που τη ματιά σου σιάχνεις,
μιας χορογραφίας τη μουσική γράφεις,
Ίσως φωτεινή.΄
Δείξε μου με την φωτιά τι φτιάχνεις;
Καταστρέφεις, Θάβεις.
Κι εσύ! Που φταις και ίσως δε γνωρίζεις
μα γύρω μας γυρίζεις.
Κι εσύ! Τυφλέ!
Κι όμως σ' αγαπάμε. Έλα! Έλα κι εσύ.
Τυφλέ!  Σε ζητάμε.
Έλα."

Σήκωσα το βλέμμα στον ουρανό. Ένα σύννεφο διαλυόταν, ψυχορραγούσε διαγράφοντας μία ασήμαντη τροχιά πάνω από τον κόσμο μου. Σουρούπωνε, και βάδισα έως το σταθμό των ΚΤΕΛ για να βρω ταξί.
                       

                                         
Μπορείτε να βρείτε τα "ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΡΙΣΜΑΤΑ" Εδώ, στα βιβλιοπωλεια:

Βιβλιοπωλειο Πολιτεία
ΙΑΝΟΣ
Βιβλιοπωλειο Πατάκη
plus4u.gr
24 γράμματα
Βιβλιοπωλειο Ευριπίδης
SelidaBook


και σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία.

10 comments:

  1. Ένα δυνατό βιβλίο, που δεν σε αφήνει...
    "Μην σπαταλήσεις τα δάκρυα σου γιά την ελευθερία.
    Αυτό θα ήταν ανόητο.Κλαψε για την φυλακή που σε κρατά δέσμιο της εκδίκησης σου."
    Απόσπασμα από το βιβλίο "Κόκκινα πρίσματα.
    Mina Menagia-Hartmann

    ReplyDelete
  2. Το πήρα τον Ιούνιο και το διάβασα τον Αύγουστο στις διακοπές μου. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ ΒΙΒΛΊΟ! Πραγματικά με απορρόφησε, με συνεπήρε η ιστορία, την έζησα σε κάθε στιγμή λες και έβλεπα ταινία. Οι περιγραφές του είναι εξωπραγματικές και ο λυρισμός του απίστευτος. Πραγματικά είναι ένα φως στα σκουπίδια που κυκλοφορούν. Σε ευχαριστώ πολύ.
    Γιάννης από Λαμία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα εξαιρετικά σου λόγια.

      Delete
  3. καλοτάξιδο. Ιδέα δεν είχα αλλά τώρα κάπου θα το συναντήσω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου φίλε μου και συνοδηπορε
      Ελπίζω να είσαι καλά, να περνάς όμορφα και όπως γουστάρεις. Το βιβλίο μπορείς να το βρεις στα βιβλιοπωλεία που αναφέρονται στο Post αλλά και σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Όταν θα το διαβάσεις, θα ήθελα να ακούσω την άποψη και τη γνώμη σου. Ευχαριστώ για τις ευχές.

      Delete
  4. Το είδα τυχαία στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία πριν ενάμιση μήνα περίπου και με τράβηξε σα μαγνήτης το πανέμορφο εικαστικό εξώφυλλο. Το ρουφηξα κυριολεκτικά σε τρεις μέρες. Ταξίδεψα μαζί του, το έζησα πραγματικά και έγινα μέρος της ιστορίας του. Δεν θα πω πολλά, ένα μόνο: Είναι ότι πιο συγκλονιστικό και ζωντανό έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Δεν θα σε κουράσω, απλά να σου πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.
    Νίκος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Νίκο.

      Delete
  5. Εάν το βιβλίο σου είναι όπως το Blog που έχεις φτιάξει, τότε θα ΓΑ-ΜΑ-ΕΙ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όσο μεράκι έχω ρίξει για να φτιάξω το Blog άλλο τόσο έχω βάλει για να γράψω αυτό το βιβλίο.

      Delete
  6. Φίλε Κώστα το κεφάλαιο με τίτλο "Η Βροχή" είναι άκρως συγκηνησιακο και συναισθηματικά φορτισμένο στο έπακρο. Η δε περιγραφές του και η ενδελέχεια στα γεγονότα είναι απίστευτες.
    Σ'ευχαριστώ για το όμορφο αυτό βιβλίο.
    Γιάννα

    ReplyDelete